Voiko sinkkilisää käyttää raskauden ja imetyksen aikana?
Raskauden ja imetyksen aikana kannattaa käyttää vain sellaisia valmisteita, joiden käytölle on selkeä aihe. Sen vuoksi sinkkilisän käytöstä raskauden ja imetyksen aikana on hyvä keskustella lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa. Sinkin suositeltava saanti on raskauden aikana 9 mg ja imetyksen aikana 11 mg.
Sopiiko sinkkilisä lapsille?
Kaikki kotimaiset sinkkituotteet sisältävät 15 mg sinkkiä/tabletti. Se on aikuisille tarkoitettu määrä, joten emme suosittele sinkkituotteita lapsille.
Voinko ottaa suuremman annoksen sinkkiä kuin on suositeltu?
Aikuisille sinkin vuorokautisen turvallisen saannin yläraja pitkäaikaisessa käytössä on 25 mg/vrk. Emme suosittele ylittämään tuoteselosteessa olevaa suositeltavaa vuorokausiannosta. Sinkki Asetaatti -tabletteja tulee käyttää tehoannostuksella enintään 14 vrk.
Voinko käyttää sinkkitabletteja samanaikaisesti muiden ravintolisien kanssa?
Kyllä, kunhan sinkin turvallisen saannin yläraja 25 mg/vrk ei ylity. Muista siis tarkistaa tuoteselosteet kaikista samanaikaisesti käytössä olevista ravintolisistä. Jos sinulla on jokin lääkitys, keskustele sinkkilisän käytöstä lääkärin kanssa.
Kannattaako sinkki ottaa tyhjään vatsaan vai aterioiden yhteydessä?
Sinkkitabletin voi ottaa joko tyhjään vatsaan tai aterian yhteydessä – kannattaa kuitenkin huomioida, että täysjyväviljat, siemenet ja palkokasvit heikentävät sinkin hyödynnettävyyttä, kun taas eläinproteiini parantaa sinkin imeytymistä. Joillekin sinkkitabletin ottaminen tyhjään vatsaan aiheuttaa vatsaärsytystä, tällöin sinkki kannattaa ottaa aterian yhteydessä.
Onko sinkin muodolla merkitystä? Mitä eroa on sinkkiglukonaatilla, sinkkisitraatilla ja sinkkiasetaatilla?
Sinkkitabletit sisältävät sinkkiä erilaisina sinkkiyhdisteinä. Eri sinkkiyhdisteet soveltuvat hieman erilaisiin käyttötarkoituksiin:
Sinkkiglukonaattia ja sinkkisitraattia sisältävät sinkkitabletit sopivat hyvin päivittäiseen käyttöön turvaamaan riittävää sinkin saantia monipuolisen ruokavalion ohella. Sinkkiglukonaatista ja sinkkisitraatista imeytyvää sinkkiä vapautuu vasta suolistossa, jossa se on helposti elimistön hyödynnettävissä.
Vastustuskyvyn täsmätuotteeksi kannattaa valita sinkkiasetaattia sisältävä imeskelytabletti. Sinkkiasetaatista sinkki-ionit vapautuvat jo imeskellessä, jolloin ne pääsevät vaikuttamaan paikallisesti nielun alueella. Sinkkiasetaatin tehoannos kannattaa aloittaa heti, kun kokee vastustuskyvyn tarvitsevan erityistä tukea.
Millaisia oireita sinkin yliannostuksesta voi tulla?
Kertaluontoisen yliannostuksen seurauksena ilmenee huonovointisuutta ja vatsakipuja. Suussa voi maistua metallinen sivumaku. Jos sinkkitablettien käytöstä aiheutuu pahoinvointia tai pahaa makua, niiden käyttö on lopetettava. Pitkäaikainen sinkin liikasaanti häiritsee kuparin imeytymistä ja aineenvaihduntaa, ja voi näin aiheuttaa puutostilan.