Sinkki on tärkeä hivenaine

Sinkillä on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä. Selvimmät terveysvaikutukset näkyvät ihossa ja limakalvoilla. Se on tärkeä aine myös hiusten ja kynsien kasvulle. Sinkkiä on kaikissa elimistön nesteissä, kudoksissa ja elimissä, mm. luustossa, lihaksissa ja ihossa, joissa se toimii n. 200 erilaisessa entsyymissä.

Sinkkiä ravinnosta

Parhaimmat sinkin ravinnonlähteet ovat liha, kala, kananmuna ja täysjyväviljatuotteet. Sitä esiintyy myös kasviksissa (erityisesti vihreät kasvikset) ja esimerkiksi pähkinöissä. Sinkki imeytyy parhaiten eläinperäisistä tuotteista (esim. liha ja maksa), koska kasvien sisältämä fytaatti hidastaa sen imeytymistä. Myös ruoan runsaalla kuitupitoisuudella on todettu olevan heikentävä vaikutus sinkin imeytymiseen.

Sinkin puutos

Sinkkiä tarvitaan normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Sinkin saantisuositus Suomessa naisilla on 7 mg / vrk ja miehillä 9 mg / vrk. Yksipuolista ruokavaliota noudattavat tai muuten heikosti syövät, voivat kärsiä sinkin puutoksesta. Myös kasvisruokavaliota noudattavien, raskaana olevien tai imettävien olisi syytä kiinnittää huomiota riittävän sinkin määrän saamiseksi. Sinkin vakava puutostila Suomessa on harvinainen.

Sinkin puutoksen oireet

Liian vähän sinkkiä ruokavaliostaan saavat voivat kärsiä normaalia suuremmasta hiusten lähdöstä, iho-ongelmista tai hauraista kynsistä. Sinkin puutos on yhdistetty myös mm. makuaistin heikentymiseen, haavojen pitkittyneeseen paranemiseen ja seksuaaliseen haluttomuuteen. Samoja oireita saattaa kuitenkin esiintyä muidenkin puutostilojen tai infektioiden yhteydessä, eikä syy ole yksiselitteisesti aina sinkin puutos.

Sinkin liikasaanti

Sinkkiä on monissa ravintolisissä. Aikuisille päiväsaannin yläraja on 25 mg. On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, ettei ravintolisistä saadun sinkin yhteismäärä ole liian suuri. Lyhytaikainen tehokuuri, jossa sinkkiä syödään jopa 90 mg päivässä maksimissaan 14 vrk:n ajan, ei todennäköisesti aiheuta haittavaikutuksia. Jos haittavaikutuksia kuitenkin esiintyy, käyttö on lopetettava.

Sinkin liikasaannin oireet

Sinkin liikasaanti voi aiheuttaa huonovointisuutta, vatsakramppeja tai metallista makua suuhun. Pitkäaikaisen sinkin liikasaanti häiritsee mm. kuparin ja raudan imeytymistä, joka pitkään jatkuessa voi aiheuttaa mm. anemiaa.

Lisätietoja saat esimerkiksi  apteekkien ja luontaistuotekauppojen asiantuntijoilta.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.